Головна » 2014 » Квітень » 20 » Сироватковий протеїн - джерело білка з високою біологічною цінністю
20 Квітень 2014 22.26.31

Сироватковий протеїн - джерело білка з високою біологічною цінністю

Сироватковий протеїн - джерело білка з високою біологічною цінністю

Сироватковим протеїном називають один з двох видів білка , що входять до складу молока ( другий вид - казеїн) . Це побічний продукт молочного виробництва , його вводять до складу дитячих сумішей і білкових добавок медичного призначення. Купить протеин - джерело білка з високою біологічною цінністю , тому він входить в меню атлетів , культуристів і просто любителів фітнесу в якості біодобавки до основної білкової їжі .

Переваги сироваткового протеїну
У сироваткового протеїну є чимало вагомих переваг перед іншими формами білка:
- Легко і швидко засвоюється ( на 60 % краще яєчного ) , даруючи організму додаткову енергію ;
- У його складі гранично висока концентрація незамінних амінокислот ( валін , ізолейцин , лейцин ) , за допомогою яких відбувається метаболізм в м'язах , відновлюються пошкоджені тканини , забезпечується нормальний обмін азоту в організмі ;
- Включає в себе сірковмісні амінокислоти метіонін і цистеїн , які є безцінними помічниками у підтримці антиоксидантної системи організму (запускається механізм відновлення багатьох функцій , іншими словами , омолодження ) . Ряд вчених , спираючись на численні дослідження , стверджують , що сірковмісні амінокислоти сироваткового протеїну беруть участь у стабілізації ДНК в момент поділу клітин ;
- Цінний високим рівнем лізину і аргініну - амінокислот , стимулюючих гормональний ріст і збільшують м'язову масу ;
- Містить глютамин , здатний поповнювати рівень глікогену в м'язах і покращувати імунітет , який може бути підірваний в результаті підвищених фізичних навантажень ;
- Нарешті , це чудове джерело кальцію , якому властива висока біодоступність.

Склад сироваткового протеїну
Сироватковий протеїн унікальний, він поєднує в своєму складі цінні білкові фракції , в їх числі:
- Бета- лактоглобулин , що є найбільшою фракцією білка сироватки , багатої змістом розгалуженої ланцюга амінокислот ( BCAA) ;
- Альфа- лактальбумин - мала фракція білка сироватки , швидко і легко перевариваемая і поглинається організмом ;
- Бичачий сироватковий альбумін - невеликі фракції білків з високим вмістом прекурсору глутатіону , одним з основних антиоксидантів в організмі людини;
- Імуноглобуліни - білкові фракції , які беруть участь у зміцненні імунної системи;
- Лактопероксідаза і лактоферин - антимікробні фракції білка , що підтримують імунну систему.

Сироватковий протеїн , маючи такий унікальний і багатий склад , традиційно використовується бодибилдерами і спортсменами для нарощування м'язової маси. Однак проведені наукові дослідження показують , що його можливості набагато ширше. Наприклад , його можна застосовувати з метою нормалізації ваги , загоєння ран , в педіатрії , а також при лікуванні деяких хвороб літніх людей. І теоретично , і практично будь-яка людина незалежно від віку , статі та особистих гастрономічних уподобань знайде певну користь від застосування даного продукту.

Концентрат сироваткових білків ( КСБ ) - концентрат сироваткового білка. Проводиться за допомогою процесів діафільтрація та ультрафільтрації . Завдяки цим методам більша частина білкових фракцій залишається в сироватці недоторканою. Зміст власне білка в КСБ становить 70-80 %, тобто на частку жирів і вуглеводів в одиниці продукції доводиться виключно мала частина . Слід врахувати , що концентрат - це найповільніший по засвоюваності продукт з усіх 3 форм .

Ізолят сироваткових білків ( ІСБ ) - ізолят сироваткового білка. Це більш чистий продукт порівняно з концентратом , оскільки відповідно з технологією виробництва має додаткову обробку , при якій відбувається більш тривала фільтрація та іонообмінна хроматографія - метод з використанням іонно- заряджених полімерів і хімічних речовин (таких , як гідроксид натрію і соляна кислота) в цілях кращого відділення білка. Більшість ізолятів на 90 % складається з білка , жири і вуглеводи займають мізерно малу частину , тому він засвоюється швидше , ніж концентрат .

Гідролізат сироваткового білка ( ГСБ ) - сироватка гідролізат білка. Цей продукт виходить на етапі проходження концентрату і изолята через додатковий етап гідролізу , коли руйнується зв'язок амінокислот. І це робить гідролізат самим швидко-та легкопереваріваемие білком з усіх 3 форм . У рейтингу швидких протеїнів йому немає рівних. Слід мати на увазі , що ГСБ може виявитися гіркуватим на смак , але ця гіркота зовсім не говорить про те , що продукт неякісний або зіпсований . Навпаки , вона вказує на присутність у ньому більшої кількості малих фракцій білків і на найвищу ступінь засвоюваності організмом. ГСБ вважається кращою формою протеїнового порошку для вживання безпосередньо після інтенсивних фізичних навантажень.

Сироватковий протеїн не має протипоказань. Єдині, кому не слід захоплюватися цим продуктом , - алергіки , чий організм не приймає молочні білки.

Категорія: Огляди | Переглядів: 959 | Додав: pqpq | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar