Головна » 2010 » Лютий » 14 » 10 клас - Тема 2: Органічні речовини.
10.55.19

10 клас - Тема 2: Органічні речовини.

10 клас - Тема 2: Органічні речовини.
10 клас - Тема 2: Органічні речовини.

Малі органічні молекули (ліпіди, моносахариди, амінокислоти, нуклеотиди); макромолекули (полісахариди, білки, нуклеїнові кислоти), їх будова, властивості, функції.
Єдність хімічного складу організмів. 

1. Малі органічні молекули. Макромолекули. Біополімери.
Живі організми утворюють різні малі органічні молекули, які називаються мономерами. Мономери - це будівельні блоки більш великих молекул. Мономери здатні з'єднуватись між собою, утворюючи полімери, відомі також під назвою макромолекул ("макро” - великий), які складають »90% сухої маси клітин. Людям давно відомі такі органічні полімери, як шерсть, шовк, каучук, хлопок. В минулому столітті хіміки почали виготовляти штучні органічні полімери, пластмаси, з'єднуючи різними способами малі органічні мономери, наприклад диметиловий ефір

Таким чином виникло мистецтво (або ремесло), по сутності справи своєї, яке імітує природу.

Організм будує свої макромолекули, з'єднуючи один з одним мономери. Процес цей зворотній: полімери можуть бути розбиті до мономерів, із яких вони складаються. Дійсно це, між іншим, і відбувається в шлунково-кишковому тракті тварин: макромолекули їжі розпродаються тут до малих молекул, які потім всмоктуються в кров і використовуються організмом для утворення нових макромолекул, які потрібні уже самому організму.

Все живі організми містять чотири головних класи органічних сполук: вуглеводи, ліпіди, білки і нуклеїнові кислоти. Сполуки кожного класу побудовані із своїх особливих мономерів, які об'єднуються в біополімери.

Малі органічні молекули Макромолекулярні речовини
Амінокислоти Білки
Гліцерин і жирні кислоти Жири
Моносахариди Полісахариди
Нуклеотиди Нуклеїнові кислоти

2. Органічні речовини клітини: білки, ліпіди, вуглеводи, нуклеїнові кислоти, АТФ; їх вміст у клітині.
Органічні речовини - це сполуки карбону з іншими елементами; у природі утворюються в клітинах живих організмів; мають велику молекулярну масу, високу енергоємність; переважно горючі; властивості визначаються не тільки складом та масою, а й просторовим розташуванням елементів.

Різні клітини можуть дуже відрізнятись за вмістом органічних речовин. При перерахунку на суху масу в клітинах міститься ліпідів - 5-15%, білків - 10-20%, вуглеводів - 0,2-2%, АТФ - 0,1-0,5%, нуклеїнових кислот - 1-2% маси клітин.

Більшість органічних сполук представлено довгими молекулами, складеними із ланцюжка більш простих молекул (полімери).

3. Ліпіди. Властивості ліпідів. Різноманітність їх в організмі та функції.
Ліпіди - це низькомолекулярні сполуки з гідрофобними властивостями, які містяться в усіх живих клітинах.

Властивості: нерозчинні у воді, але добре розчинні в органічних розчинниках (бензині, бензолі, хлороформі та ін.)

Структурними одиницями молекул ліпідів можуть бути або прості вуглеводневі ланцюги або замінники складних циклічних молекул.

Залежно від хімічної природи, ліпіди поділяють на жири і ліпоїди (жироподібні речовини).

Жири (тригліцериди, нейтральні жири) є основною групою ліпідів. Являють собою складні ефіри триатомного спирту гліцерину і жирних кислот або суміш вільних жирних кислот і тригліцеридів (жирові включення або краплини жиру в клітинах діатомових водоростей, жирової тканини свиней, тюленів, китів; рідкі жири (олії) в насінні льону, соняшника, арахісу тощо).

Трапляються в живих клітинах і вільні жирні кислоти: пальмітинова, стеаринова, лінолева, рицинолева.

Ліпоїди - жироподібні речовини, до яких належать фосфатиди, стериди, різні воски і воскоподібні сполуки, а також жиророзчинні сполуки: пігменти (хлорофіли, каротини), вітаміни (А, Д, Е, К). отже, все вищесказане про різноманітність ліпідів в організмі можна представити в вигляді схеми:


Функції ліпідів:
1) Енергетична (у разі повного окислення 1 г. жирів до вуглекислого газу і води виділяється 38,9 кДж енергії).
2) Будівельна (складова) - основна складова клітинних мембран.
3) Захисна - механічний захист від ударів, тепло- і гідроізоляція.
4) Запасаюча - підшкірний жир у ссавців, "жирове тіло” у комах.
5) Джерело ендогенної води (100 г - 105 г води).

4. Вуглеводи. Класифікація та функції.
Вуглеводи - органічні речовини з загальною формулою (СН2О)n, де n дорівнює трьома та більше.

Але існують вуглеводи, в яких співвідношення вказаних у формулі хімічних елементів інше. До того ж, деякі з цих сполук містять атоми Нітрогену, Фосфору або Сульфору.

Функції вуглеводів:

1) Енергетична - при розщепленні 1 г вивільняється 17,2 кДж енергії.
2) Будівельна (структурна) - компонент клітинних мембран.
3) Опорна - хітин є компонентом зовнішнього скелета членистоногих та клітинних стінок деяких грибів і водоростей, а також целюлоза є компонентом клітинних стінок у рослин.
4) Запасаюча - крохмаль у рослин, глікоген у тварин.

ostriv.in.ua

Категорія: 10 Клас Біологія | Переглядів: 7738 | Додав: Admin | Рейтинг: 2.8/6
Всього коментарів: 0
avatar